• Ádámszki Nóra

Milyen eszközökkel alkotok?

Elképesztő, hogy hány kérdést kapok magával a technikai eszközökkel kapcsolatban, amivel a képeimet készítem, így most írok pár sort, hogy miről is van szó. 🙂


Számomra maga a digitális platformra való váltás szükségszerű volt -festékek és vegyszerek elkerülése-, továbbá kitűnő alkalom, hogy tudásom tovább fejleszthessem.


Maga a felület, amin rajzolok, egy Apple márkájú tablet, és amivel ez megteszem, az egy érintésre reagáló eszköz, az Apple Pencil, ami direkt ehhez a tablethez való. Hogy a leírást idézzem: “Kifinomult nyomás- és dőlésérzékelője jóvoltából könnyedén játszhatsz a vonalvastagsággal és a finom árnyékolással. Emellett sokféle művészi hatást érhetsz el – épp úgy, mint egy hagyományos ceruzával, csak pixelpontosan.”

Hogy miért Apple termékek? Azért, mert bár magas az áruk, de ilyen felhasználási célra egészen egyszerűen nincs alkalmasabb, és összességében jobb eszköz, ennyi. Esküszöm, hogy nem fizet nekem az Apple ezért 😃, csak tényleg így van.


Persze ezek meg önmagukban nem elegendőek, így feltétlenül szükség van még egy rajzoló programra is, ami az esetemben nem más, mint a Procreate nevű, fejlett tervezői és művészeti szoftver.


Maga a program elsajátítása és kezelése is külön tanulási folyamat, de az alapok után már egész jól lehet boldogulni, ha megvannak az adott rajzolási készségek.

Érzésre maga a rajzolás folyamata pont olyan, mintha egy papírra rajzolnánk egy tollal, csak lehetőséged van arra, hogy bármikor megváltoztass egy színt vagy éppen egy pöccintéssel eltüntesd, amit esetleg nem pont úgy képzeltél el, stb.🙂


Számos grafikai program létezik már a piacon, de a Procreate az, ami igazán illeszkedett az én igényeimhez és jócskán leelőzi vetélytársait.


Ami biztos volt már az elején, hogy nem szerettem volna csak a technika eszközeire hagyatkozni, így egy olyan programra volt szükségem, ahol a meglévő tudást lehet inkább előtérbe hozni és a kézi rajzokra hajazva lehet alkotni.


2011-ben jelent meg az első verzió és azóta is folyamatos fejlesztéseknek vetik alá és hatalmas eszköztárral és tudással szolgálja ki a művészeket.


Rengeteg különböző ecsetkészlet áll az ember rendelkezésére, melyek akár személyre is szabhatóak. Számtalan alkotó készít saját ecsetkészletet és teszi azt elérhetővé, letölthetővé.

Mint a legtöbb rajz program, így ez is lehetővé teszi, hogy a munkát különböző rétegeken kezelje a rajzoló. Ezt úgy kell elképzelni, mintha külön papírokon lennének a különböző “alkatrészek”, “elemek”. Ezek a rétegek törölhetőek, átszínezhetőek, módosíthatóak külön kezelve, így lehetővé teszik a gyors módosítást, korrigálást, ami az én helyzetemben elengedhetetlen egy-egy megrendelés során.


A színek kavalkádjának nincs határa, csak a képzeltünk, és az anyagok mintázata is egészen széles választékban elérhető.

Minden azonnal módosítható és ecsetvonásonként visszavonható, így magát a munkálatokat nagyban megrövidíti, lehetővé téve a szűkös határidők gyors kezelését.


Ha ennél többet is szeretnél megtudni, érdemes pár tutorial oktató videót is megnézned, de ha kérdésed lenne, dobj egy üzenetet, és igyekszem válaszolni!😉